Tiszteld meg leendő párodat már a társkeresőn is!

Tiszteld meg leendő párodat, és ne csodálkozz majd, hogy milyen hamar rád talál!

Sok társkereső oldalt kerestem fel szakmai szemmel, hogy vajon milyen profilfotókkal keresik a társra vágyó emberek leendő partnerüket. Szinte minden esetben a jó szándékot láttam a képeket feltöltők részéről, de nagyon nagy bajokat is észrevettem. Hiába a jó szándék, ha a célt nem érik el, nem kapnak visszajelzéseket, vagy félresikerült találkozások okoznak nagy kudarcokat! 

Nehéz a hibákat észrevenni, ha az ember bajban van, és olyan utakon jár, amiben nincs megfelelő szakmai ismerete. Röviden összefoglalom, milyen gyakori hibákat látok a társkeresőkre feltöltött fotóknál.

Mobil telefonos képek feltöltése.

Alapvetően a mobiltelefonok többsége alkalmas egy jó portréfotó elkészítésére, én is készítettem már ilyeneket, vállalni tudom ezeket. Azonban a legjobb professzionális fényképezőgépekkel is lehet csapnivaló portréfotókat készíteni, tehát nem a gépekben van a hiba. A mobiltelefonos képek leggyakoribb hibái a torzult képek. Az ember általában nem olyan komolyan veszi a fotózást, mint mikor egy nehéz, komoly fényképezőgép van a kezében. Tehát lazán, egy kézzel, nem figyelve a párhuzamosokra és megfelelő szögekre egyszerűen lő, az eredményt pedig elfogadja, nem vitatja. Pedig odafigyelhetne, hiszen a legtöbb mobil egy nagylátószögű állapotban van, tehát a torzulás egy közelebbi fotónál kódolva van. De ez nem probléma egy tájfotónál, egy szobabelsőnél, sőt, még egy csoportos képnél sem gond! A torzulásos hibák beleférnek ezekbe a témákba, komolyabb fényképezőgépek objektívjei is torzítanak kisebb mértékekben. Ha van a mobiltelefonodon teleállás, amellyel közelebb tudod hozni a személyt, ott már esélyed van egy jó portréfotó elkészítésére. Profi képeknél már alapobjektívvel készíthetünk elfogadható személyfényképeket. De egy hosszabb gyújtótávolságú objektívvel, ami a nagykönyv szerint 80-120 mm között Leica film méretre átszámolva – a tökéletes portréfotót eredményezi. Természetesen a nagykönyvben fix objektív van, és nyitott blende. Minél tökéletesebb egy portré, ha ezt a mintát minél jobban megközelítjük! De fontos a fényképezés magassága is, tehát az illető magasságában kell tartani a gépet. Egy alulról fotózott személy ijesztő lehet, nagyobb tokával szélesebb szájjal, apróbb szemekkel, és csúcsosodó fejjel. Már ezeket leírva is hátrahökölsz, ugye? Hát ha még a képet is, amit készítettél, összehasonlítanám egy professzionális képpel, valószínűleg lelkifurdalás és szégyenérzet járna át. Mert mielőtt megszólalnál még egyet hadd mondjak: Nem látja meg az ember elsőre a hibát! Nem látja meg, mert az emberi szemnek nagyon nagy az azonnali alkalmazkodó képessége egy torzulás kijavítására! A szem azonnal helyrehozza a hibát egy arc nézésekor, és agyadnak azokat az információkat adja, amiket szeretnél! De nem így egy olyan embernek, aki még nem látta az általad lefényképezett illetőt! Neki azonnal bejön a széles áll, a tokásodó arc, a csúcsfej, apró szemekkel. Mert még nem látott, nincs mit helyrehoznia az agynak, hiszen nincs minta még benne! Ez a legnagyobb gond, hogy mincs még egy normális minta az illetőről. Tehát mit gondol, miért töltötted fel magadról a társkeresőbe a képeidet? Mert furcsa fejed van, súlyos torzulásokkal, ezért nem is találsz magadnak párt, mert mindenki látja rajtad, hogy valami esztétikai hibákkal teli fejed van! És mi végeredmény? Odébb kattint! Lehet, hogy szimpi amit írsz magadról, de azért van benne egy kép, amire vágyik, és ebben nem találta meg!

Öltözetek, hátterek

Legtöbben hajlamok vagyunk elhinni, hogy elég egy képen, ha szerintünk nagyon jól nézünk ki! Pedig a dolog ennél bonyolultabb. Mondhatnám azt is, hogy korántsem az a kép lehet jó magadról, ami neked tetszik. De ebbe most ne menjünk bele, egy társkeresőre feltett képnél nem baj, ha neked is tetszel. De egy idegen nem biztos, hogy ezzel megelégszik. Önkéntelenül megnézi, hogy miben vagy. Tegyük fel éppen gombászol és egy szép gomba is van a kezedben. Azonban egy kinyúlt mackónadrágban állsz, vagy egy tavalyelőtt is már divatjamúlt dzsekiben. Ez mind rendben van, az ember nem gombászhat öltönyben, vagy kosztümben. De mit gondol rólad egy idegen? Hogy úristen, ezzel az emberrel, ebbe a ruhába fogok találkozni egy szép helyen? Igen, ezt gondolja, meg azt, hogy micsoda egy ízlésed lehet. Sajnos ezt veszik le a képedről. De menjünk tovább, hiszen az általad tartott jó képeden lehet egy viháncoló társaság mögötted, de lehet egy ronda kerítés, egy ócska öltözőszekrény, vagy egy ódivatú helyiség. Aki társat keres és egy fényképet lát a lehetséges jelöltről, az mindenben kiváncsi, és mindenre magyarázatot próbál találni, és mindenben kétkedik is. Hiszen akár csalódhatott is már többször is egy ilyen jellegű ismerkedés után. De tudok konkrét példákkal is szolgálni: Egy ismerősöm minden nyáron egy hétre egy vitorlást bérel, és vízen  tölti el a szabadságát. Kizárólag ott készült képeit töltötte fel a társkeresőkre, de semmi érdeklődést nem mutattak iránta. Később, mikor már megismerkedtünk és más képeket is töltött fel, óriási érdeklődést váltott ki, és hamar meg is találta azt, akit igazán keresettt! Tőle tudta meg, hogy már látta vitorlás képeit, és nagyon nem volt szimpatikus neki. Azt gondolta, hogy ez egy gazdag pasas, aki alkalmi kapcsolatokat keres egy-egy éjszakára! Ugyanez történt egy másik üzletfelemnél, aki egy magánrepülővel rendelkező vállalkozóval üzleti úton volt, és tele rakta a társkeresőket a repülőgépen készült fotóival. Az érdeklődők megijedtek tőle, egy nagyzoló üzletembernek gondolták, holott egy szerény, nagy családra vágyó, romantikus érzelmekkel bíró fiatalember volt. Tehát nem mindegy, hogy mi van a háttérben! Lehet az egy graffitis fal, vagy hobbikert, valahogy tükröznie kell a személyiségedet! Tehát nem biztos, hogy egy nagy hallal a kezedbe kell mutogatnod magad egy társkeresőn. Elijeszted a leendőbelidet azzal, hogy hétvégente te csak pecázol, majd vasárnap este elvárod tőle, hogy pucolja meg a fogott halait!

Mi a megoldás?

Tiszteld meg a leendő párodat azzal, hogy szép fotókat töltesz fel magadról. Mint ahogy egy esküvőre is , ha elmész, nem a munkásruhádba mész el, hanem egy megfelelő öltözetben. Úgy a képeidet is „leendő”párodnak készítsd el, ne a meglévőkből válogass össze-vissza. Azt érezze, hogy magadat kínálod neki, magadat mutatod meg neki! Ahol csak te vagy egy számodra kényelmes, ám elegáns viseletben, mintha most mennél el a randevúra! És abba is menj el, ne feledd ezt. Ahogy a képen kinéztél, úgy ismerjen rád! Hiszen a szép és jó képeidet sokszor megnézegetve téged már ismer, és ha a valóságban is találkoztok, akkor „régi ismerősként” tekint rád! Ne bízz a régi fotóidban, készíttess erre az alkalomra egy megfelelő sorozatot!

Jó tanács

Ne habozz, ne hezitálj! Légy bátor és lépj! Most! Ne halogasd egy kitűnő portréfotó sorozat elkészítését! Jól jegyezd meg ezt a régi mondást: a sikeresek döntenek, a sikertelenek halogatnak!

Tiszteld meg leendő párodat már a társkeresőn is!