Kaszás Attila fényképész

A portréfotózás 3 titka
A portréfotózás 3 titka Talán azt gondolja a legtöbb ember, hogy portréfotót nagyon könnyű készíteni. Abból is gondolom, hogy elég sokan megemlítik, mikor már fényképezem őket, hogy tulajdonképpen már otthon is próbálkoztak egy jó fotó elkészítésével, de nem sikerült. Az első titok a portréfotózásban A fényképezés ahogy minden más igyekszik automatizálódni. Minden fényképezőgép gyártó azon […]

Kaszás Attila fényképész

A portréfotózás 3 titka

Talán azt gondolja a legtöbb ember, hogy portréfotót nagyon könnyű készíteni. Abból is gondolom, hogy elég sokan megemlítik, mikor már fényképezem őket, hogy tulajdonképpen már otthon is próbálkoztak egy jó fotó elkészítésével, de nem sikerült.

A portréfotózás 3 titka

Az első titok a portréfotózásban

A fényképezés ahogy minden más igyekszik automatizálódni. Minden fényképezőgép gyártó azon van, hogy az ő masinájával a kezdő amatőr is sikereket érjen el.

A valóságban azonban ez nem megy a legtöbb esetben. Meg kell érteni a fény és a fényképezőgép kapcsolatának működését.

Minden fényképezőgép beépített műszerei egy átlagot számolnak ki. Én pedig egyetlen egy embert fényképezek éppen, aki azért jött el hozzám, hogy kilépjen az átlagból és sikeres portréfotókkal távozzon ennek érdekében.

Tehát az első titok az, hogy próbafelvételeket készítek az illetőről és mindegy, hogy mit mutat a fénymérő, mindegy, hogy a stúdióvakuk teljesítménye hogyan van beállítva, a célkeresztemben álló emberhez állítok be mindent – kézileg.

A második titok

Minden valamirevaló fotósban tombolnak az ötletek, sokan szenvedélyesek is, tehát megragadnak minden lehetőséget, hogy valamilyen kiemelkedő fotót készíthessenek. Az előttük álló emberből igyekeznek kihozni minden előnyöset, nagyszerűt és talán még művészi elképzeléseket is megvalósítanak.

Ám a titok nem ebben van, nem a bravúros beállításokban és a fények művészi játékában! Hanem az emberi szóban, amivel az illető modellt megszólítod. Ahogy te is ideges leszel, vagy legalábbis bizonytalan, mikor beleülsz a fogorvosi székbe, úgy az üzleti portréfotóra, társkereséshez jó fotóra vágyóban is hasonló érzések keletkeznek. Legyen bármilyen jó arcú az illető, nem a fényektől lesz több, hanem néhány emberi szótól. Mert az billenti vissza a természetes egyéniségébe. Ha nem találjuk meg szóban a modellt, a képeink öncélú technikai művek lesznek, a fotósnak lehet, hogy jó referencia, de a megrendelőnek nem sokat ér, hiszen sokra nem megy vele.

A harmadik titok

Mindenkiben van egy egyéniség, ami merőben eltér bárkitől! Ezt megtalálni nem könnyű dolog, de rövid kérdésekkel, elejtett szavakkal ennek a „megcsípése” megcélozható.

Ám nem ez a titok, ettől még az a fotó nem lesz sikeres.

A fotózás nagy titka az, ha megtudod, hogy pontosan mire is kellenek ezek a képek? Az illető vezérigazgatói állásra pályázik, vagy csak egy középvezető szeretne most lenni. Kertész, orvos, ügyvéd, informatikus, vagy egy bank reklamációs ügyintézője? Netán stewardes, vagy szállodai alkalmazott? Ezek óriási különbségek, és ha megtudod, akkor meg kell célozni a mostani trendek szerinti fényekkel, hátterekkel!

Konklúzió

A portréfotózás nem pusztán stúdió, technikai felszereltség, a szakmában eltöltött idő kérdése. A jó portréfotósnak ki kell fejlesztenie magában egyfajta tréneri szakértelmet is, amely személyiség alázattal és egy egészséges életszemlélettel közeledik a modelljéhez a fényképezőgépével.