Mi a mélységélesség?

Gyakran halljuk ezt a kifejezést, és nagyjából érteni véljük. Most itt a pontos meghatározás!

A mélységélesség (DOF – Depth of Field) a kép élességi tartományát jelöli, vagyis azt a területet a képen, amely az előtér és a háttér között van, és elfogadható élességi szintet mutat. A mélységélesség attól függ, hogy milyen blendét használunk, a távolságtól, az objektív gyújtótávolságától és a szenzor méretétől.

Általában az alacsony blendéknél (például f/1.8) a mélységélesség nagyon alacsony, vagyis csak egy kis része a képnek lesz éles, míg a magasabb blendéknél (például f/16) a mélységélesség nagyobb lesz, és több része lesz éles a képen. Továbbá a távolság és az objektív gyújtótávolsága is befolyásolja a mélységélességet. Minél távolabb van az objektum, és minél nagyobb az objektív gyújtótávolsága, annál nagyobb a mélységélesség.

A szenzor mérete is hatással van a mélységélességre. A kisebb szenzorméret esetén a mélységélesség nagyobb, míg a nagyobb szenzorméret esetén a mélységélesség kisebb.

Összességében a mélységélesség meghatározása a fentieknek a kombinációjától függ, és lehetővé teszi a fényképészek számára, hogy hatékonyan irányítsák a képek élességét és fókuszát.

Mi a mélységélesség?